Bilgi

Otomobilde hangi asistan ve yardım sistemleri yararlıdır?

Araba Asistan Sistemi

Otomobilde hangi asistan ve yardım sistemleri yararlıdır?

Kör nokta asistanı, gece görüşü ve şerit asistanı: Modern yardım sistemlerinin listesi büyüyor. Ama ne ve nasıl yararlıdır? Bir bakalım.

Çarpışma Önleme Yardımcısı: Sistem, önde giden araca olan emniyet mesafesini sürekli olarak kontrol eder, çarpışma tehlikesi olduğunda sürücüyü uyarır ve geri kalan mesafeye uygun olarak fren gücünü optimize eder. Sistem arka planda çalışır ve bir çarpışma tehlikesi mevcut olduğunda devreye girer.

Gece Görüş Asistanı: Gece görüş asistanı bir kızılötesi kamera üzerinden, kombine göstergenin ekranında daha parlak bir ışıkla trafik akışını gösterir ve gece sürüşlerinde daha fazla emniyet sunar.

Şerit Takip Asistanı: Şerit takip asistanı, araç istenmeden şeritten çıktığında direksiyon simidindeki titreşimlerle sürücüyü uyarır ve böylece kazaları önlemeye yardımcı olabilir.

Yorgunluk veya dikkatsizlik, aracın istenmeden şeritten çıkmasına neden olabilir. Bu, çoğu zaman ağır sonuçlar doğuran ve en çok meydana gelen kaza nedenlerinden biridir. Şerit takip asistanı, aracın istenmeden şeritten çıktığını algıladığında, direksiyon simidindeki titreşimler üzerinden sürücüyü uyarır. Bunu, ön camın iç tarafında bulunan ve yolu kaydeden bir kamera sayesinde sağlanır. Elektronik bir kumanda kutusu bu resimlere dayanarak, kontrast farklılıkları üzerinden şerit çizgilerini algılayabilir. Kumanda kutusu aynı zamanda aracın konumunu da algılar ve böylece sürücünün şeritten çıkmasını algılayabilir. Şerit takip asistanı, alışılageldik benzer sistemlere nazaran sürücünün etkinliklerini de değerlendirir ve bu şekilde aracın isteyerek mi veya istemsiz olarak mı şeritten çıktığını algılar. Sürücü, örneğin bir sollama işleminden önce veya otoyola girerken hızlandığında, sert şekilde fren yaptığında veya bir viraja girdiğinde uyarı verilmez. Sistem, kesintisiz bir şerit çizgisi geçildiğinde, kesintili bir şerit çizgisinin geçilmesinden daha erken uyarı verir.

Uzun Far Asistanı: Adaptif uzun far asistanı, farların ışık mesafesini trafiğe göre uyarlar ve diğer sürücülerin gözlerinin kamaşmayacağı şekilde en iyi aydınlatmayı sağlar.

Uygulamalı testler, sürücülerin adaptif uzun far asistanıile karanlıkta daha emniyetli şekilde yolculuk yaptıklarını onaylamaktadır.

Yol kenarına yerleştirilen yaya maketleri, karşıdan gelen trafik olduğunda bile yaklaşık 260 metrelik bir mesafeden ve böylece alışılageldik kısa fara göre yaklaşık 150 metre daha erken algılandı böylece gece yapılan sürüşlerde iki kat daha fazla emniyet sunar. 

Sistem ayrıca sürücünün yükünü de hafifletir: Sürücünün direksiyondaki kolu kumanda etmesine gerek kalmaz ve dikkatini daha iyi şekilde asıl sürüşe verebilir. Adaptif uzun far asistanı, devreye alındıktan sonra sürekli olarak mümkün olan en iyi aydınlatma mesafesini kullanıma sunar. Yapılan araştırmalara göre, gece yapılan sürüşlerin sadece %8’inde devreye alınmaktadır. Bu, adaptif uzun far asistanının azaltabildiği bir emniyet riskidir.

Kör Nokta Asistanı: Sistem, sürücünün aynalardan göremediği alanı denetler, bu alanda bulunan araçları dış ayanda gösterir ve sinyal verildiğinde sesli olarak uyarır.

Bir sürücü, kör noktada “gizlenen” trafik katılımcılarına çok geç tepki verdiği veya hiç tepki vermediği için sürekli olarak kazalar meydana gelmektedir. Kör nokta, sürücünün dikiz aynası ve dış aynalar yardımıyla göremediği alandır. Kör nokta asistanı işte bu tehlike kaynağını denetler. İyi görünmeyen alanda bulunan araçları algılamak için yakın alan sensörleri kullanmaktadır. Sistem başka bir araç algıladığında, ilgili dış aynada yanan kırmızı renkli bir üçgen ile bu durum sürücüye gösterilir. Bu görsel ikaza rağmen sinyal verilirse ayrıca sesli bir ikaz verilir. Kör nokta asistanı 30 ila 250 km/h arasındaki hız aralığında çalışır. İkaz alanı, aracın her iki tarafında yaklaşık 3,5 metreyi ve arka bölümde 3 metreyi kapsamaktadır. Algılanan sollayan araçlar, denetleme alanına girer girmez, araçlar arasındaki hız farkı 16 km/h’den fazla değilse gösterilir. Sollanan araçlar ise denetleme alanına girdikten sonra 1,5 saniyelik bir gecikme ile gösterilir. Böylece rahatsız edici, istenmeyen ikazlar önlenir. Kör nokta asistanı, öngörülü sürüş yapmanın yerini tutamaz, ancak sürücünün hatalarını dengelemeye yardımcı olabilir.

Yorumlar
En Üste
error: İçerik korunmaktadır - kopyalanamaz !!!